Det är skillnad på snö och snö

Vissa dagar singlar snön ner som lätta dun och andra dagar vräker den ner i tunga, blöta sjok, och det behövs bara ett par stycken för att håret ska bli genomvått. Ibland bildar snön ett tunt täcke som snabbt smälter bort av den varma marken. Och ibland snöar det. Och snöar. Och snöar.

Vi som jobbar med snöröjning har lärt oss en sak. Ett snöfall är aldrig det andra likt. Den stora utmaningen för oss är att ha tillgänglig personal som är beredd att kliva upp och stå redo med snöskyffel eller sätta sig i snöplogen en timme efter att vi har ringt in dem. I den optimala av världar kan vi snöröja på natten, när få människor är i rörelse. Då kan vi fritt röja snö vid skolor och förskolor och vi stör inte trafikrytmen på de stora genomfartslederna. I den optimala av världar snöar det aldrig flera dagar i rad, utan då är det uppehåll så att våra medarbetare hinner gå hem och vila. Men verkligheten ser oftast annorlunda ut.

I en jourdagbok från 2009/2010, vintern då snön kom tidigt och låg kvar långt frampå vårkanten, skriver jouransvarige: “17 dec: SMHI säger att snöfallet ska upphöra kl 05.00. Kl 10.00 upphör snöfallet. Beslutas att alla enheter går ut för kompletteringsröjning.“

“21 dec: Kl 01.30 Måste byta av en maskinförare som är slutkörd. Total snömängd första veckan 59 cm. Antal ton vägsalt: 150 ton.”

 

Besatta av rapporter

Eftersom jourteamets arbete är beroende av väderförhållandena; blir det dagg, frost, snö eller regn? så har vi blivit riktiga vädernördar. Jouren är näst intill besatt av olika vädersajter och följer dem med stort intresse, timme för timme. Du vill inte gärna skicka ut drygt hundra personer i onödan mitt i natten. Det har hänt att personalstyrkan har kommit ut på plats för att lite kort därefter skickas hem igen. Det vilar ett tungt ansvar på jouransvarige om dessa personer ska skickas ut eller inte, därför är det naturligt att de följer väderlekssajterna minutiöst.

När det snöar mycket skulle vi helst vilja vara överallt samtidigt, för att kunna röja undan på cykelbanor, vägbanor och vid entréer, och underlätta för människor på väg. Vi gör vårt yttersta, arbetar metodiskt och utgår från våra kunders prioriteringar.

1500pxVinter

FAKTA OM SNÖ

 • Ju lägre temperatur desto större snökristaller som bygger snabbare på höjden.
 • Packad snö måste hyvlas bort.
 • Stora blöta snövallar vill man helst hinna städa undan innan det fryser på. Då är de svåra att få bort.

snöröjning

VÅRA MASKINER

 • Stora snöröjningsmaskiner
  På större gator och parkeringsplatser använder vi stora kraftfulla maskiner med plogblad som är drygt 3 meter breda. Plogen går att ställa åt två håll och kallas diagonalplog.
 • Trottoarmaskiner
  På trottoarer och gångvägar använder vi s k trottoarmaskiner. Dessa r utrustade med en vikplog som går att ställa i olika riktningar, både i spets, som ett y och diagonalt i två riktningar. Trottoarmaskinerna är lättmanövrerade, flexibla och lätta att förflytta.
 • Handskottning
  På riktigt svåråtkomliga platser är handskottning överlägset. Ibland är snön tung men de flesta ser det som ett bra träningspass.

 

 

Har du frågor?


Kontakta oss